
Je MKB-bedrijf verkopen?
In 6 stappen naar een succesvolle verkoop
Je MKB-bedrijf verkopen?
Wil je binnenkort genieten van je welverdiende pensioen en wil je daarom je bedrijf verkopen? Of heb je behoefte aan meer bewegingsvrijheid en alleen af en toe bijspringen als dat nodig is? Bij zowel een volledige als gedeeltelijke verkoop komt er van alles op je af. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden voor verkoop van je bedrijf.
Wanneer is het relevant om je bedrijf te verkopen en wanneer niet?
Er zijn allerlei redenen waarom het zinvol is om je bedrijf te verkopen. Wij zetten een aantal situaties uiteen.
#1: bedrijf verkopen voor bedrijfsopvolging
Je bent vanwege je leeftijd hard op zoek naar een geschikte opvolger en dus houd je je bezig met bedrijfsopvolging. Uiteraard is dit niet alleen maar een zakelijk proces, want je hebt je ziel en zaligheid in het bedrijf ingelegd. Laat je je daarom bijstaan door een expert. Riverdam helpt je graag.
#2: bedrijf over laten nemen om partner of aandeelhouder uit te kopen
Een aandeelhouder uitkopen is een andere reden om je bedrijf over te laten nemen. Misschien is er sprake van een onwerkbare verhouding met een aandeelhouder of is er een verschil van inzicht als het gaat om de bedrijfsstrategie. In welk proces je ook zit, Riverdam kan je helpen om een aandeelhouder uit te kopen.
#3: bedrijfsovername om een acquisitie te financieren
Tot slot is ook een acquisitie of overname financieren een goede reden om je bedrijf te verkopen. Je wilt groeien met je bedrijf door een andere overneming te kopen en dus zoek je kapitaal. Op die manier lukt het jou om bijvoorbeeld in een bepaalde regio of markt succesvol te zijn. Zowel voor kapitaal als het aankoopproces zit je bij ons goed. Ga hierover vrijblijvend met ons in gesprek.
Wat is de waarde van je bedrijf bij een verkoop?
Als je je bedrijf wilt verkopen speelt een waardebepaling een belangrijke rol. Hierbij is een verkoopmemorandum noodzakelijk. Hierin staat allerlei informatie, bijvoorbeeld de vraagprijs en hoe die is bepaald, maar ook wat je verkoopt. Denk aan een bedrijfsruimte, intellectuele eigendomsrechten, eventueel lopende rechtszaken en bestaande contracten. Naast tastbare bezittingen heeft ook goodwill invloed op de waarde van je bedrijf. Dit is de onzichtbare meerwaarde van je bedrijf. Laat daarom altijd een financieel deskundige met je meekijken.
Bedrijf verkopen stappenplan
Je bedrijf verkopen doe je in 6 stappen.
#1. Oriëntatie
In deze fase oriënteer jij je waarom je je bedrijf wilt verkopen. Zet voor jezelf alles op een rij hoe en waarom je dit doet en houd rekening met eventuele noodscenario’s.
#2. Voorbereiding
In deze fase maak jij je bedrijf verkoopklaar. Samen met een financieel expert jij je bedrijf en stel je de verkoopwaarde vast. Hierbij moet ook duidelijk zijn of je (gedeeltelijk) bij het bedrijf betrokken blijft.
#3. Koper
Bij stap 3 ga je op zoek naar een geschikte koper voor je bedrijf. Is er niemand in jouw familie die het bedrijf wilt opvolgen? Ga met ons in gesprek over een gedeeltelijke of volledige bedrijfsovername.
#4. Definitieve overeenkomst
Heb je een geschikte kandidaat gevonden? Dan ga je onderhandeling met de koper, leg je afspraken vast in een intentieverklaring en laat je boekenonderzoek verrichten door de koper.
#5. Overdracht
In deze fase draag jij je onderneming over aan de nieuwe eigenaar. Je ontvangt de koopsom, regelt de wijziging bij de Kamer van Koophandel en rondt de administratie af.
#6. De periode na de overdracht
Na de overdracht kun je óf achterover leunen óf op een andere manier betrokken zijn bij het bedrijf. Dit is maar net hoe je dit hebt afgesproken met de koper.
Manieren om je bedrijf te verkopen
Er zijn verschillende manieren om je bedrijf te verkopen. Wij zetten de opties voor je op een rij:
Pre-exit
Bij een pre-exit verzilver je je succes en ga je gewoon door met ondernemen. Hierbij verkoop je je bedrijf in twee fasen. Je waarborgt financiële zekerheden vanuit persoonlijke behoefte en je krijgt hulp om het groeiproces van je bedrijf te versnellen.
100% overname
Bij een 100% overname verkoop je je bedrijf volledig. Wel blijf je na de verkoop nog een periode betrokken om de overdracht zo goed mogelijk te regelen. Hiermee waarborg je de continuïteit van je bedrijf.
Management Buy In
Naast pre-exit en 100% overname behoort ook Management Buy In tot de mogelijkheden. Hierbij koopt een nieuwe, externe manager je bedrijf. Je krijgt als ondernemer zeggenschap over wat je koopt en in de toekomst is het ook mogelijk om gezamenlijk aandelen te verkopen. Uiteraard doe je dit pas nadat de waarde van de aandelen flink zijn gestegen.
Groeikapitaal
Sneller groeien met je bedrijf is mogelijk door groeikapitaal aan te trekken. Hierbij verkoop je een deel van je aandelen in ruil voor bijvoorbeeld kennis, een netwerk en kapitaal. Hierdoor kun jij je bedrijf opschalen en verschillende bedrijfsprocessen optimaliseren.
Bedrijf verkopen en de belasting
Bij een gedeeltelijke of volledige verkoop van je bedrijf krijg je te maken met stakingswinst. Dit is het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van je bedrijf op het moment dat je je onderneming overdraagt. Over deze stakingswinst betaal je inkomstenbelasting. Daarom doe je er goed aan een deskundige in te schakelen om de waarde van je onderneming te bepalen, maar ook om de afwikkeling goed te regelen evenals de fiscale afrekening.
Doe de pre-exit test
Gaat jouw voorkeur uit naar een gedeeltelijke verkoop van je bedrijf? Doe dan de pre-exit test en ontdek of jij in aanmerking komt voor een gedeeltelijke bedrijfsovername. Binnen enkele minuten heb je antwoord op de die vraag.
Wil je meer weten over een pre-exit of volledige bedrijfsovername? Neem dan contact op met een van onze specialisten.
Share
Share this:
Neem contact op
Wij begrijpen dat voor een succesvolle samenwerking meer nodig is dan kapitaal of een spreadsheet met getallen. En zijn geïnteresseerd in jouw verhaal en jouw ambitie.
De koffie staat altijd klaar.