vier strategieën om je omzet te verhogen en je resultaat te verbeteren

Groei versnellen

Veel ondernemers hebben als doel om de groei van hun bedrijf verder te versnellen met het idee om de waarde van het bedrijf verder te verhogen. In dit artikel focussen wij ons op het versnellen van groei aan de hand van vier strategieën, waarmee je omzet verhoogt en daarmee je resultaat verder verbetert.

Over het algemeen heb je vier generieke strategieën die je kan toepassen om je omzet te doen laten stijgen. Deze zijn:

  1. Het laten stijgen van het aantal klanten.
  2. Het laten stijgen van de gemiddelde grote van een transactie.
  3. Het laten stijgen van de frequentie van transacties per klant.
  4. Het laten stijgen van de prijs van je product of dienst.

1. Het laten stijgen van het aantal klanten

Indien het aantal klanten stijgt en elke klant evenveel omzet genereert, dan neemt je omzet toe. Maar hoe zorg je er nu voor dat het aantal klanten stijgt? Dit kun je realiseren door je bestaande klanten zoveel als mogelijk te behouden en nieuwe klanten te acquireren.

Het laten stijgen van het aantal klanten is het meest omvattend van de vier generieke strategieën, er zijn dan ook verschillende manieren om dit te bewerkstelligen. Je kunt namelijk een verbeterde marketingcampagne lanceren, hierdoor komen meer potentiële klanten in aanraking met jouw product of dienst. Het is hierbij effectiever om gebruik te maken van push-marketing, waarbij er wordt gezorgd dat de potentiële klant bekend wordt met het product of de dienst. Daarnaast kan het aanbieden van een (gedeeltelijk) anders of innovatief product er voor zorgen dat je een groep nieuwe klanten aantrekt. Dit kan ook gebeuren door uit te bereiden naar een nieuwe geografische markt of door het (gedeeltelijk) overnemen van concurrerende bedrijven. Bovendien kan promotie, doormiddel van kortingen, er voor zorgen dat je een groep klanten aantrekt die het product of de dienst zonder de korting te duur vindt. Bij deze vorm van promotie moet er echter wel gekeken worden of het aantrekken van nieuwe klanten opweegt tegen de lagere winst, door het geven van korting. Onder promotie valt ook het geven van korting aan bestaande klanten wanneer zij nieuwe klanten aanbrengen, dit is een vorm van referral marketing die bij duurzaam deelvervoer- en telecombedrijven populair is.

 

 

 

 

2. Het laten stijgen van de gemiddelde grootte van een transactie

Naast het laten stijgen van de hoeveelheid klanten kan het laten stijgen van de gemiddelde grote van een transactie ook de omzet doen laten stijgen. Hierdoor krijg je namelijk meer geld binnen per klant. De kans dat de transactiegrootte per klant toeneemt wordt vergroot als je meerdere producten en diensten aanbiedt die complementair aan elkaar zijn. Dit noem je cross-selling, een voorbeeld hiervan is dat je als telefoonfabrikant ook bluetooth oordopjes aanbiedt bij de telefoon. Daarnaast kan je contractueel vastleggen dat er vanaf een minimale hoeveelheid moet worden afgenomen of dat er sprake moet zijn van een maandelijkse afname.

Daarbij kan ook hier promotie worden toegepast, hierbij in de vorm van kwantumkorting een korting op basis van het aantal gekochte producten, des te meer producten des te hoger de korting. Dit kan bijvoorbeeld ook gratis verzenden of een gratis artikel zijn. Klanten krijgen hierdoor namelijk een incentive om meer te bestellen. Als gevolg nemen de orderkosten af, maar neemt ook de winst door de te geven korting af. Het is bij het toepassen van deze techniek dan ook weer aan te raden om hier een goede balans in te vinden.

3. Het laten stijgen van de frequentie van transacties per klant

Door het laten stijgen van de frequentie van transacties van dezelfde klant gaat je omzet ook stijgen. Dit kan doormiddel van upselling, waarbij je de klant overtuigt een beter of nieuwer product aan te schaffen. Maar ook doormiddel van het aanbieden van abonnementen bij producten of diensten die dit toestaan. Op deze manier neemt een klant bijvoorbeeld elke maand iets af. Daarnaast kan je contracten opstellen waarin staat dat je bijvoorbeeld ook het onderhoud van een bepaald product uitvoert, zodat de klant hiervoor ook bij jou terugkomt. Tot slot kan promotie ook hier weer een rol spelen, namelijk in de vorm van persoonlijke korting, zoals bij de Albert Heijn. Hierbij wordt de klant aangetrokken door unieke kortingen op producten die door deze specifieke klant vaak worden afgenomen.

Om deze strategie goed te implementeren wordt het aangeraden naast de voorgestelde methodes ook pull-marketing te gebruiken. Anders dan de eerdergenoemde push-marketing, waarbij je de klant bekend wilt maken met de producten of diensten, is het doel hierbij de klant zo veel mogelijk je product of dienst te laten herinneren. Dit kan door simpelweg je klant te informeren over andere producten of diensten via je eigen kanalen of social media, door je website boven aan de google zoekresultaten te laten komen of bijvoorbeeld door je bedrijf op een drukke plek te vestigen.

4. Het laten stijgen van de prijs van je product of dienst

De laatste strategie spreekt redelijk voor zich, echter klinkt deze wellicht onlogisch. Je zou namelijk denken dat je hierdoor veel afzet mist, maar in veel gevallen zijn de klanten veel minder prijsgevoelig en zien ze de waarde in van jouw product of dienst. Hierbij moet er wel goed gekeken worden naar de prijzen van de concurrentie en moet jij je eigen product of dienst goed op waarde inschatten. Ook kan er onderscheid worden gemaakt tussen oude en nieuwe klanten, waarbij oude klanten dezelfde prijs behouden om zo de kans te verkleinen dat ze vertrekken.

Als ondernemer en bedrijf zijn er dus een aantal strategieën en manieren om er voor te zorgen dat je omzet stijgt en je daarmee je resultaat verder verbeterd. Hoe specifiek jouw klanten reageren is natuurlijk niet te voorspellen, je zult dit moeten ondervinden door trial-and-error. Toch kan het zijn dat je tegen een bepaald plafond aanloopt dat niet te doorbreken is zonder externe hulp. Daarbij vragen sommige strategieën, zoals het aanbieden van nieuwe producten, het overnemen van een ander bedrijf, of het betreden van andere geografische markten, om een grote hoeveelheid financiële middelen. Wanneer deze situaties zich voor doen kan het interessant zijn om met een investeringsmaatschappij te gaan samenwerken. Zij leveren kapitaal en helpen jouw bedrijf doormiddel van kennis, ervaring en contacten deze plafonds te doorbreken.

 

Benieuwd of investeringsmaatschappij Riverdam deze partner voor jouw bedrijf kan zijn? Doe dan de pre-exit test en ontdek of jij in aanmerking komt voor een gedeeltelijke verkoop van jou bedrijf en daarmee een samenwerking met Riverdam. Binnen enkele minuten heb je antwoord op die vraag.

 

Neem contact op

Wij begrijpen dat voor een succesvolle samenwerking meer nodig is dan kapitaal of een spreadsheet met getallen. En zijn geïnteresseerd in jouw verhaal en jouw ambitie.

De koffie staat altijd klaar.

Neem contact op