Hoe werkt een Management Buy-In en een Management Buy-Out?

In dit artikel leggen we uit wat een management buy-in is, hoe je een geschikt bedrijf vindt, en hoe je een management buy-in kunt financieren. Ook geven we je enkele tips om de belangrijkste MBI-valkuilen te vermijden.

 

Het Management Buy-In (MBI) proces

Heb je als ervaren ondernemer de behoefte om je energie in een nieuw avontuur te steken of wil je juist beginnen met ondernemen, maar wil je niet een compleet nieuw bedrijf oprichten? Dan kan een management buy-in een uitkomst bieden. Hierbij neem je het stokje over van de oprichter of DGA die graag zijn of haar bedrijf wilt verkopen.

 

Het vinden van een geschikt bedrijf

Hoe vind je echter een bedrijf dat zich goed leent voor een management buy-in? Je kan gebruik maken adviseurs of verschillende verkoopplatforms, waar bedrijven te koop worden aangeboden. Of als je geluk hebt komt er misschien wat binnen je netwerk beschikbaar. Maar vaak is dit net niet het juiste bedrijf of is het bedrijf overgewaardeerd.

Het vinden van een geschikt bedrijf kan een moeilijke en tijdrovende klus zijn, waar Riverdam je goed bij kan helpen. Zo ondersteunen wij jou in het kiezen van de juiste markt, het juiste bedrijf, het doen van due diligence, het uit onderhandelen van de koopovereenkomst en participeren wij ook financieel mee. Hierna behouden wij een hand-ons benadering en faciliteren wij jou met de groei van de onderneming door het openstellen van ons netwerk en het delen van ervaring van onze investeerders en van onszelf.

Tips voor een Management Buy-In

Om de kans te vergroten op een succesvolle MBI willen wij je de volgende tips meegeven. Onze tips om je kans op een succesvolle management buy-in te vergroten:

1. Gebruik je ondernemersnetwerk

Probeer een geschikt bedrijf te vinden in je eigen ondernemersnetwerk of in je 2e graad netwerk. Door een persoonlijke connectie te hebben met een mogelijke verkopende partij, heb je sneller een band, wat het vertrouwen voor beide partijen in het proces verder zal versterken en zal vergemakkelijken. De verkopende partij weet aan wie ze het bedrijf verkopen en jij als kopende partij weet beter wat je koopt. Daarnaast kunnen beide partijen de achtergronden van elkaar gemakkelijker nagaan en controleren. Dit verhoogt het vertrouwen in een succesvolle transactie.

2. Stel een financieel budget vast

Wees goed voorbereid. Bijvoorbeeld door je eigen financiële ruimte scherp te hebben. Als je je eigen financiële plaatje van tevoren goed doordacht en geraamd hebt weet je hoeveel je aan de acquisitie van een bedrijf kan uitgeven. Daarbij weet je ook of het noodzakelijk is om via andere partijen geld aan te trekken, en zo ja voor welke bedragen.

3. Ga voor een ‘fit’ tussen de kopende – en verkopende partij

Een no-brainer, maar goed om te benoemen. Het allerbelangrijkste is dat het bedrijf natuurlijk moet passen bij jou expertise en de interesse. Daarnaast, niet onbelangrijk, moet het goed voelen. Ook is het prettig als jij als kopende partij een klik hebt met de verkopende partij. Dit zal het proces van het aankopen van het bedrijf makkelijker maken. Vaak blijven medewerkers ook aan en is het ook belangrijk om het vertrouwen van deze medewerkers te hebben. Investeer hier voldoende tijd en energie in. Met hen ga je uiteindelijk je nieuwe bedrijf runnen. Het vinden van een ‘fit’ tussen de kopende en verkopende partij is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het hebben van een ‘fit’ zal de kans dat de verkoop stuk loopt kleiner maken en het succes na de transactie vergroten.

4. Vraag hulp bij een adviseur

Een MBI kan een ingewikkeld proces zijn, bijvoorbeeld door het zoeken naar het juiste bedrijf, het bepalen van de waarde van het bedrijf of het (opnieuw) laten floreren van het bedrijf na de aankoop. Om minder risico te lopen kan het daarom de moeite waard zijn om dit proces te doorlopen met een adviseur. Deze adviseur kent het proces door en door en kan je helpen bij het vermijden van de valkuilen.

Financiering van een Management Buy-In

Zodra je een geschikt bedrijf hebt gevonden en je het eens bent geworden over de koopprijs en de belangrijkste voorwaarden, is de volgende vraag hoe je de management buy-in gaat financieren.

Het is als overnemende partij belangrijk om zelf financiële middelen mee te brengen voor de transactie. Hierdoor laat je commitment zien. Aan jezelf en aan eventuele investeerders. We zien vaak dat een management buy-in kandidaat niet altijd het volledige bedrag zelf kan financieren, maar wel zelf een deel mee brengt.

Het komt niet vaak voor dat een overname geheel gefinancierd wordt door alleen het nieuwe management. Vaak zijn er meerdere bronnen van financiering nodig, denk aan een bancaire lening, investeringen van derden, een lening van de huidige DGA of crowdfunding. Banken zijn echter niet altijd makkelijk met het beschikbaar stellen van financiële middelen voor een MBI. Er zijn namelijk veel onzekerheden: is de transactieprijs redelijk voor beide partijen? Sluit de onderneming goed aan op het nieuwe management? Blijft het bedrijf financieel gezond gedurende de afbetaling termijn? Daarbij kunnen de resultaten van het nieuwe management tegen vallen en kan dit de kredietwaardigheid van het bedrijf in gevaar brengen. Hierdoor moet je misschien naar andere financieringsmogelijkheden kijken. Eén oplossing kan een vendor loan of een uitgestelde betaling van de verkoopsom zijn, dit is een vorm van een lening van de verkopende partij. Op deze manier betaal je de oude eigenaar als het ware in termijnen. Daarnaast kan een investeringsmaatschappij zoals Riverdam ook een uitkomst bieden, indien zij vertrouwen hebben in jou als nieuwe DGA. Door samen geld in te brengen, kan je samen het bedrijf overnemen. Hierbij deel je de aandelen naar rato van inbreng van financiële middelen en heb je een professionele partner aan boord die naast kapitaal ook netwerk, kennis en ervaring kan inbrengen.

Management Buy-Out (MBO)

Naast een MBI bestaat er ook een management buy-out. Hierbij wordt het bedrijf overgenomen door iemand die al werkzaam is binnen het bedrijf, en dus niet door een partij die buiten het bedrijf staat. Zoals in het geval van een management buy-in. Bij een management buy-out kan het gaan over een gehele overname of een gedeeltelijke overname. Redenen hiervoor kunnen zijn dat de huidige eigenaar niet wil dat het bedrijf wordt overgenomen door een concurrent of dat er geen opvolging in de familie is. Als overnemende partij of persoon ken je het bedrijf al goed en ben je ook bekend bij alle stakeholders, dit kan de kans op een succesvolle overname vergroten.

 

Financiering van een Management Buy-Out

De financiering van een MBO komt erg overeen met die van een MBI. In veel MBO gevallen wordt de overname niet geheel gefinancierd door de overnemende partij zelf. Hierbij wordt er dus ook veel gebruik gemaakt van alternatieve financiering, leningen en financieringspartners als Riverdam. Zowel banken als financieringspartners verschaffen vaak gemakkelijker kapitaal voor een MBO dan voor een MBI. Dit komt doordat de overnemende partij het bedrijf al goed kent, weet hoe het er bedrijfstechnisch voor staat, door de expertise en het vertrouwen dat de kopende partij van de verkopende partij krijgt.

 

Om te zien of wij als Riverdam een goede partner kunnen zijn voor een management buy-in of een management buy-out, kun je de investeringscriteria van Riverdam bekijken. Indien het bedrijf wat je wilt kopen binnen onze investeringsfocus past, neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Wij begrijpen dat voor een succesvolle samenwerking meer nodig is dan kapitaal of een spreadsheet met getallen. En zijn geïnteresseerd in jouw verhaal en jouw ambitie.

De koffie staat altijd klaar.

Neem contact op