"Je kon voor het eerst een winkel starten die niet alleen een postcodegebied bediende, maar een heel land"

Interview met Thomas Borsboom, oprichter van Mobiel.nl

In dit interview deelt Thomas zijn ervaringen als ondernemer en zijn reden om via Riverdam te investeren in Nederlandse MKB bedrijven

Thomas, hoe ben je ooit begonnen met ondernemen? Hoe zag die eerste ondernemersperiode er uit?

We zijn tijdens het tweede jaar van onze studie in Delft als drie studiegenoten/vrienden begonnen met Studentmobiel.nl. Het was het begintijdperk van e-commerce en werkelijk alles stond nog in de kinderschoenen. Je kon voor het eerst een winkel starten die niet alleen een postcodegebied bediende, maar een heel land. En die ook open was als je zelf niet achter de kassa zat. We vermoedden dat nu de kaarten werden geschud zoals honderd jaar eerder de eerste warenhuizen ontstonden.

Mobiele telecom was interessant omdat het net wat ingewikkelder was dan product x, prijs y, in een doosje en weg (waar overigens geweldige bedrijven in zijn ontstaan). Studenten waren interessant omdat die doelgroep zichzelf ieder jaar ververste – je mag pas vanaf je 18e een abonnement afsluiten – en het was de leeftijdscategorie die het überhaupt al aandurfde om online te bestellen.

Zo zijn we begonnen, vanuit een studentenkamer in Rotterdam. We kenden de doelgroep zelf goed, hebben een eenvoudige site in elkaar geklust en zijn met een paar dozen flyers en onze OV-jaarkaart op pad gegaan. Na de eerste middag hadden we opeens bestellingen, afgeleverd met een scriptje in onze inbox. Verder nog geen enkel CRM-systeem of iets dergelijks om die bestellingen te verwerken. Dat zijn we toen halsoverkop gaan bouwen, en zo ging dat met vallen en opstaan door.

Eerst alleen abonnementen met zogenaamde cashbacks omdat er nog geen sim only’s bestonden. Later ook toestellen en allerlei vormen van zogenaamde ‘productplus’ aanbiedingen: Tv’s, home cinema sets, mountainbikes, laptops etc. die bij een abonnement werden weggegeven. Op een gegeven moment waren we de grootste afnemer van Dell laptops in Nederland. Heel veel improviseren, problemen oplossen, hard werken, combineren met afstuderen, iedere twee jaar verhuizen etc. Dat was een leuke maar hectische periode!

‘Je kon voor het eerst een winkel starten die niet alleen een postcodegebied bediende, maar een heel land’

 

Wat heb je van deze periode geleerd?

Doorzetten. Problemen oplossen en het liefst op zo’n manier dat het schaalt. We hebben altijd veel affiniteit gehad met automatisering en dingen slimmer doen voordat je zomaar meer mensen aanneemt. Maar omdat we zo onstuimig groeiden móesten we processen ook wel zo snel mogelijk automatiseren en digitaliseren.

‘Problemen oplossen en het liefst op zo’n manier dat het schaalt’

De oprichters van Studentmobiel.nl, nu mobiel.nl

Op welk moment had je het idee dat het bedrijf groter werd dan jijzelf en het op zichzelf ging staan?

Het moment dat je merkte dat je op vakantie kon gaan zonder je een moment zorgen te maken over de operatie. En later dat zelfs het verbeteren en bouwen aan het bedrijf doorging als je daar zelf (of mijn compagnon Lucas) niet bij betrokken was.

‘Het moment dat je merkte dat je op vakantie kon gaan zonder je een moment zorgen te maken over de operatie’

Waarom denk je dat jouw bedrijf dit punt heeft bereikt en veel andere bedrijven niet?

Binnen onze branche zag je wel een groot verschil tussen partijen die online-first dachten en bedrijven die meer een retail achtergrond hadden en ‘ook’ een site draaiden. Automatisering en schalen was voor ons iets natuurlijks, denken in klantervaring voor duizenden klanten in plaats van tientallen.

Daarnaast denk ik dat we altijd een bepaalde flexibiliteit en ondernemerschap hebben weten te behouden. Markten veranderen, klantgedrag verandert. Wij weten dat we over 2 jaar niet meer hetzelfde bedrijf zijn, dat we altijd zullen moeten veranderen en verbeteren. En vinden dat ook leuk. Ik denk dat die soort blijvende start-up mentaliteit erg belangrijk is.

‘Wij weten dat we over 2 jaar niet meer hetzelfde bedrijf zijn, dat we altijd zullen moeten veranderen en verbeteren’

Wat is op dat moment belangrijk om als ondernemer te doen?

Je eigen rol en tijdsindeling verandert. Je moet mensen en afdelingen in staat gaan stellen om te groeien en productief te zijn. In plaats van alleen zelf hard werken en productief zijn. Er komt vanzelf meer aandacht te liggen op aspecten als organisatie en management. Dat vindt niet iedereen even leuk. Maar dit wordt absoluut van je gevraagd als ondernemer. En eigenlijk is het op die manier bouwen aan je bedrijf, je mensen en organisatie ontzettend mooi en geeft enorme voldoening als dat lukt.

‘Je moet mensen en afdelingen in staat gaan stellen om te groeien en productief te zijn’

Vind je jezelf nog steeds de juiste persoon op de juiste plek?

Het is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Maar ik denk van wel. Ik zie nog honderden zaken die we kunnen verbeteren, ben supergemotiveerd om dat aan te pakken en heb veel plezier in wat ik doe. Ik zie vooruitgang en mensen groeien. Op die manier zeg ik dus: Ja! Maar het is geen vanzelfsprekendheid en een belangrijke spiegel om jezelf voor te houden.

Wat wil je meegeven aan ondernemers die er over nadenken om hun bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen?

Stel jezelf de vragen: waar haal je energie uit en heb je plezier in? En waar vullen anderen iets aan waardoor het geheel sterker wordt? Wat zijn de knelpunten in de groei van het bedrijf? De antwoorden hierop spelen een cruciale rol in zo’n ingrijpende beslissing. Het is echt een deel van jezelf, het bedrijf dat je hebt opgebouwd. Zorg ervoor dat je zo’n stap zet met mensen die weten hoe dat voelt.

Sta je open voor een (gedeeltelijke) verkoop van je bedrijf maar heb je deze mensen nog niet helemaal gevonden of ben je nog op zoek naar een partner met expertise in groeiversnelling? Vul dan de investeringscriteria in en kom er achter of Riverdam deze partner is.

Heb je al eens het idee gehad dat je tegen een bepaald plafond aan loopt, of dat het boven je pet groeit?

Nou dat niet echt, maar als ik erbij stilsta wat andere ondernemers hebben moeten meemaken, doorgroeiend naar duizenden mensen etc. Je loopt steeds tegen dingen aan die je niet kent. Veel kan je leren en ik denk dat je als ondernemer altijd wel een beetje veelzijdig moet zijn. Of anders vanzelf wordt. Maar er zitten natuurlijk ook zaken tussen waar je niet goed in bent, waar je minder affiniteit mee hebt. We hebben er daarom op een aantal momenten bewust voor gekozen om mensen of ervaring aan te trekken, tijdelijk of permanent, om ons daarin te komen versterken.

Wat is je reden om je succes, ervaring en netwerk nu ter beschikking te stellen via investeringsmaatschappij Riverdam?

We zijn als een groep bevriende ondernemers betrokken geraakt. We vinden het ontzettend leuk en inspirerend om andere ondernemers te spreken, kennis uit te wisselen, te leren. En daarmee de bedrijven ook te helpen groeien en schalen. Riverdam heeft dat ondernemerschap in het DNA zitten, en combineert dat met de professionaliteit en ervaring die hoort bij een investeringsmaatschappij op dit niveau. Dat is iets heel erg moois om onderdeel van te zijn.

‘Riverdam heeft dat ondernemerschap in z’n DNA zitten, en combineert dat met de professionaliteit en ervaring die hoort bij een investeringsmaatschappij op dit niveau’

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd, en die je wilt delen met andere ondernemers?

Doorzetten en focus houden. Zorg dat je iets doet waar je dan ook echt steengoed in bent als onderneming. En ondertussen natuurlijk: kijk kritisch naar je aannames, luister naar de gebruikers, je klanten. Filter de ruis en blijf ondernemen.

‘Zorg dat je iets doet waar je dan ook echt steengoed in bent als onderneming’

Neem contact op

Wij begrijpen dat voor een succesvolle samenwerking meer nodig is dan kapitaal of een spreadsheet met getallen. En zijn geïnteresseerd in jouw verhaal en jouw ambitie.

De koffie staat altijd klaar.

Neem contact op