"Soms kun je door een deel van jouw zakelijk succes privé veilig te stellen, zelfs nog harder doorgroeien dan daarvoor. Zo wordt de taart uiteindelijk nog veel groter."

Interview met Simon Hamer, oprichter van FitForMe

In dit interview deelt Simon Hamer, oprichter en CEO van FitForMe, zijn ervaringen als ondernemer en zijn reden om via Riverdam te investeren in Nederlandse MKB bedrijven

Hoe ben je ooit begonnen met ondernemen?

Mijn eerste onderneming was een combinatie van mijn passie voor auto’s en de zoektocht naar het ideale bijbaantje tijdens mijn studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik ben dan ook een eigen student chauffeur onderneming gestart. Hoe zag die eerste ondernemersperiode er uit? Het was continue proberen te balanceren tussen studeren en tegelijkertijd een snelgroeiende club student chauffeurs te managen. Het laatste won vaker dan mijn studie.

Wat heb je van deze periode geleerd?

“Hocus pocus keep the focus” en doe vooral waar je passie voor hebt. Twee belangrijke dingen tegelijk perfect doen, dat blijft lastig. Ik spendeerde veel tijd aan de uitbreiding van mijn student bedrijf omdat ik het erg leuk vond. Wel leerde ik al snel dat ondernemen mij beter lag dan een corporate carrière.

Op welk moment had je het idee dat het bedrijf groter werd dan jijzelf en het op zichzelf ging staan?

Al tijdens de eerste stappen die we maakten internationaal. Het team dat FitForMe in deze landen liet groeien, waren veel beter dan ikzelf.

Waarom denk je dat jouw bedrijf dit punt heeft bereikt en veel andere bedrijven niet?

Er zijn altijd bedrijven die het nog beter doen dan wij. Echter, ik denk dat mijn compagnon Sjoerd van Berkel en ik goed snappen wanneer het tijd is om te schalen en met wie we dat het beste kunnen doen. Daarvoor moet je ook met anderen kunnen delen. Alleen als iedereen succes heeft, wordt succes echt exponentieel.

Wat is op dat moment belangrijk om als ondernemer te doen?

Kritisch zijn naar jouw eigen rol in de groei van het bedrijf. Klinkt cliché, maar veel ondernemers blijven te lang op een bepaalde plek zitten terwijl anderen het veel beter kunnen doen.

Vind je jezelf nog steeds de juiste persoon op de juiste plek?

Voorlopig kan ik de groei nog goed bijbenen, al zie ik talenten binnen onze onderneming links en rechts sneller groeien dan ikzelf. Uiteindelijk zal er ook voor mij een goed moment komen om een stapje opzij te maken.

Heb je al eens het idee gehad dat je tegen een bepaald plafond aan loopt, of dat het boven je pet groeit?

We hebben wel wat spannende zaken meegemaakt, maar nee, boven mijn pet nog niet echt.

 

Wat wil je meegeven aan ondernemers die er over nadenken om hun bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen?

Zorg dat je nooit zelf de blokkade wordt van de groei van jouw bedrijf. Soms kun je door een deel van jouw zakelijk succes privé veilig te stellen, zelfs nog harder doorgroeien dan daarvoor. Zo wordt de taart uiteindelijk nog veel groter.

Wat is je reden om je succes, ervaring en netwerk nu ter beschikking te stellen via investeringsmaatschappij Riverdam?

Er zijn een hoop ondernemers die met een beetje hulp nog veel verder kunnen komen. Wij hebben enorm veel geluk gehad om zelf altijd de juiste partners aan boord te hebben. Zonder hen waren we nooit zover gekomen. Nu willen we een beetje van dat geluk teruggeven.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd, en die je wilt delen met andere ondernemers?

“Als je wilt vermenigvuldigen, moet je eerst leren delen.” Daarbij raad ik het sterk aan om je te laten omringen door mensen die verstand van ondernemen en van de industrie hebben, zij kunnen je voor verschillende valkuilen bij het ondernemen behoeden. Riverdam kan goed zo’n partner zijn, omdat zij ervaring hebben met het laten groeien van bedrijven en doordat zij of hun netwerk van investeerders in verschillende industrieën de nodige expertise bezitten.

 

Wil je achterhalen of Riverdam deze partner voor jou en je bedrijf kan zijn? Bekijk dan de investeringscriteria en neem contact met ons op!

Neem contact op

Wij begrijpen dat voor een succesvolle samenwerking meer nodig is dan kapitaal of een spreadsheet met getallen. En zijn geïnteresseerd in jouw verhaal en jouw ambitie.

De koffie staat altijd klaar.

Neem contact op