Pre-exit: je MKB-bedrijf gedeeltelijk verkopen én aanblijven als ondernemer?

Wanneer is een pre-exit geschikt voor jou?

Pre-exit: je MKB-bedrijf gedeeltelijk verkopen én aanblijven als ondernemer?

Iedere ondernemer wordt een keer geconfronteerd met het principe bedrijfsovername. Je bedrijf verkopen kan uitdagend zijn: je moet afstand nemen van je bedrijf er komen vaak allerlei emoties bij kijken. Daarom is pre-exit of gedeeltelijke bedrijfsovername een interessante optie. Bij pre-exit verkoop je je bedrijf, maar blijf je toch betrokken bij je onderneming. Je verkoopt een meerderheidsbelang aan een investeerder of investeringsmaatschappij en zelf blijf je actief voor je onderneming met als doel een nieuw groeiperspectief. Na 3 tot 5 jaar verkoop jij de rest van je bedrijf en deel je in de verkoopopbrengst. Wat houdt dit zoal in, wat zijn de voor- en nadelen van een gedeeltelijke bedrijfsovername en hoe weet je of dit ook voor jouw onderneming interessant is?

Wat is een pre-exit of gedeeltelijke bedrijfsovername?

Je bedrijf verkopen kan op verschillende manieren. Naast een volledige bedrijfsoverdracht is ook een gedeeltelijke bedrijfsovername een optie. Bij een pre-exit of gedeeltelijke bedrijfsovername blijf je zelf actief voor je onderneming, maar verkoop je wel een meerderheidsbelang aan een investeerder of investeringsmaatschappij. Deze strategie is inmiddels enorm populair bij ondernemers, banken en investeerders.  Bij een gedeeltelijke bedrijfsovername kies je er dus voor om je onderneming in twee stappen te verkopen. Het is dan ook een variant op de volledige verkoop van je bedrijf. Je maximaliseert de ondernemingswaarde van je bedrijf door je onderneming in twee keer te verkopen. Bij een goede aanpak levert dit jou meer geld op dan wanneer je bedrijf in een keer van de hand doet.
Een gedeeltelijke overname brengt allerlei interessante voordelen met zich mee voor jou als ondernemer, maar ook voor de mensen die werkzaam zijn in jouw bedrijf.

Gedeeltelijk bedrijf verkopen

Wat zijn de voor- en nadelen van het gedeeltelijk verkopen van je bedrijf?

Bij een bedrijfsovername komt er natuurlijk van alles op je af. Wat zijn de voor- en nadelen van een pre-exit? Wij zetten ze voor je op een rij.

Voordelen gedeeltelijke bedrijfsovername (pre-exit):

  • Met een pre-exit stel je als ondernemer een deel van je ondernemingsvermogen veilig. Dit creëert onafhankelijk en stabiliteit.
  • Jij en je medewerkers worden ondersteund door een professionele investeerder met kennis, een netwerk, kapitaal en tot slot ook de realisatie van een groeiplan.
  • Je ontvangt de nodige hulp en expertise om de groei van je bedrijf te versnellen.
  • Dankzij een gedeeltelijke bedrijfsovername kun je alvast wennen aan een volledige bedrijfsovername in de toekomst.
  • Kies je voor een pre-exit strategie, dan richt jij je als ondernemer vooral op de taken die je echt leuk vindt om te doen.
  • Omdat een investeerder op de achtergrond met je meewerkt, verkoop jij je bedrijf bij een volledige exit tegen betere condities en een hogere prijs.

Nadelen pre-exit:

  • De participatie van een investeerder is uiteraard niet vrijblijvend. Een investeerder wil graag rendement boeken binnen een gestelde termijn. Dit betekent dat er hoge eisen gesteld kunnen worden als het aankomt op motivatie en inzet van jou als ondernemer.
  • Een gedeeltelijke bedrijfsovername gaat vaak gepaard met een aanzienlijke bankfinanciering. De bank ziet dit graag op tijd terugbetaald en het is aan jou als ondernemer om dit te realiseren. Dit kan druk geven.

Wanneer is een pre-exit interessant of geschikt voor jouw bedrijf?

Als je wilt weten of een gedeeltelijke bedrijfsovername ook voor jou interessant is, kun je controleren of je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  • Er is sprake van voldoende omvang en omzet. Verder zijn ook voorspelbare kasstromen belangrijk.
  • Je bedrijf moet groeipotentie hebben en daarnaast moeten er mogelijkheden zijn om te kunnen opschalen.
  • Pre-exit is ook interessant als je cash nodig hebt om met je bedrijf sprongen te maken. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsovernames, maar ook aan uitbreiding van je assortiment of uitbreiding naar het buitenland.

Je kunt de pre-exit test doen om te bepalen of je bedrijf aan de investeringscriteria voldoet dat Riverdam je bij de gedeeltelijke bedrijfsovername kan helpen.

Waarde van je bedrijf berekenen bij een pre-exit (voorbeeld)

Stel dat je een overweegt om je bedrijf gedeeltelijk te verkopen. Wij geven jou een rekenvoorbeeld hoe een pre-exit er financieel uit ziet.

Stel, jouw onderneming heeft een ondernemingswaarde van 5.000.000 euro. De kosten van het realiseren van de pre-exit liggen om en nabij de 100.000 euro. Dit betekent dat de totale financieringsbehoefte EUR 5.100.000 bedraagt. Een gedeelte hiervan, 1.000.000 euro, wordt door de bank gefinancierd. Het resterende bedrag wordt vervolgens bijeengebracht door jou als ondernemer en de investeerder (in dit voorbeeld Riverdam).

Ondernemer
Jij als ondernemer houdt een aandelenbelang van 55 procent met een totale investering van 2.000.000 euro. Deze bestaat uit 1.200.000 euro aandelenkapitaal en een achtergestelde lening van 800.000 euro. Dit betekent dat je 3.000.000 euro liquide maakt. Dit geld speel je vrij en investeer je niet meer opnieuw in het bedrijf en heb je dus ‘veiliggesteld’.

Riverdam
Riverdam investeert in totaal 2.100.000 euro (bijvoorbeeld 7 participaties à 300.000 euro) en verwerft 45 procent van de aandelen. Het rendement bestaat uit twee delen: rendement op het aandelenbelang en rendement op de achtergestelde lening. De verkopende ondernemer ontvangt bovendien ook rendement op veiliggesteld vermogen.

Aandelenbelang
Het rendement op het aandelenbelang (1.200.000 euro) wordt berekend op basis van de verwachte opbrengst bij verkoop na vier jaar. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van een ondernemingswaarde na 4 jaar van 10.000.000 euro, wat omgerekend een jaarlijks rendement van 29 procent op de kapitaalinbreng van de ondernemer betekent.

Aandeelhouderslening
Het rendement op de aandeelhouderslening (800.000 euro) wordt aan het einde van de pre-exit uitgekeerd en wordt bij de start van deelname vastgelegd. In dit rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een jaarlijks rendement van procent.

Totaal bezit ondernemer
Daarnaast heb je als ondernemer bij de 1e verkoop een bedrag van 3.000.000 euro veiliggesteld. Dit betekent dat je na een succesvolle exit over 4 jaar tijd een bedrag van 8.413.043 euro tot je beschikking hebt.

Veel gestelde vragen over gedeeltelijke bedrijfsovername

Een gedeeltelijke bedrijfsovername kan veel vragen oproepen. Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden voor je uiteen.

Wanneer is je bedrijf geschikt voor een pre-exit?
Je wilt als ondernemer nog minimaal 3 tot 5 jaar door en je hebt een minimale jaaromzet van 2.000.000 euro met positieve cashflow.

Wat gebeurt er na de afgesproken 3 of 5 jaar?
Na de afgesproken periode wordt het bedrijf eerst formeel aangeboden aan jou als ondernemer, waarna het kan worden verkocht aan een derde partij. Het is in sommige gevallen ook een optie om de samenwerking voort te zetten om het groeiproces te versnellen en te verbeteren.

Waarom wordt de onderneming na de afgesproken termijn eerst nog aan jou als ondernemer aangeboden?
Het is mogelijk dat er zich geschikte overnamekandidaten bij jou hebben gemeld. Dit is misschien wel iemand uit je familie. Daarnaast is het ook nog een optie dat je zelf besluit om door te gaan, maar wel zonder de hulp en expertise van een investeerder.

Is het mogelijk om te investeren in een andere pre-exit?
Het is een optie om na je eigen pre-exit ook te investeren in een andere pre-exit. Na de eerste fase van de gedeeltelijke bedrijfsovername doe je dit met het veiliggestelde vermogen uit de eerste verkoopopbrengst.

Doe de pre-exit test

Heb je plannen om je bedrijf van de hand te doen, maar wil je het liefst ook nog voor je bedrijf blijven werken? Wil je meer financiële onafhankelijkheid. Doe nu de pre-exit test. Binnen slechts 1 minuut weet jij of je onderneming geschikt is als investeringskandidaat. Op die manier kom je er snel achter of je onderneming geschikt is voor een gedeeltelijke bedrijfsovername. Vul daarom de vragenlijst in en krijg snel antwoord op deze prangende vraag. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met een van onze specialisten voor een deskundig advies. We staan je vanuit onze expertise met plezier te woord.

Neem contact op

Wij begrijpen dat voor een succesvolle samenwerking meer nodig is dan kapitaal of een spreadsheet met getallen. En zijn geïnteresseerd in jouw verhaal en jouw ambitie.

De koffie staat altijd klaar.

Neem contact op